AntarcticaDownload je gratis e-book

In het kielzog van Adrien de Gerlache

Ushuaia, het einde van de wereld. Hulde aan Adrien de Gerlache. Op weg naar Terra Incognita – Drake lake of Drake shake? Albatrossen en stormvogels. De ijskoude houdgreep van de westenwinddrift. Niet één, maar vier zuidpolen. Naties claimen Antarctica. Koude oorlog, ook aan de zuidpool.

Een nachtje in een sneeuwkuil

Stormbandpinguïns op Half Moon Island. Pelsrobben en Weddell. Zeehonden. Geen doetje, die zuidpoolkip. Macaronipinguïn op de dool. Vliegende pinguïns op Hydrurga Rocks? Brutale kelpmeeuwen, luie zeeolifanten. Bultruggen aan bakboord. Overrompelende schoonheid in Charlottebaai. Zuidpoolsterns stalken bultruggen. Overnachting op Antarctica.

Een pinguïn op vrijersvoeten

Orka’s alom. Hels kabaal op Danco Island. Het tragische lot van Emile Danco. Zeeluipaarden lusten ezelspinguïns. Krabbeneters lusten geen krabben. Grazers en jagers tussen de algen. Ruig weer in Port Lockroy. Een verrassing van formaat. Gezellige drukte in het zuidelijkste postkantoor. Wel en wee van een chef-kok op zee.

Paradijs bij de poolcirkel

Slalommen tussen de ijsbergen in Lemairekanaal. Poolreizigersgevoel op Winter Island. Gezellige drukte in de zuidelijkste bar. Koningspinguïn op de dool. Stevig windje in Port Charcot. Waar zijn de Adéliepinguïns naartoe? Brand in de paradijselijke baai. Walvissen en walvisvaarders in Foyn Harbour. De bouw van het Prinses Elisabethstation, een huzarenstukje.

Ambassadeurs van het witte continent

Eiland dat geen eiland is. De blaasbalg van Neptunus. Polair partijtje armworstelen. Balanceren op de wand van de caldeira. Een walhalla voor de dierenliefhebber. Smele in opmars. Zeeolifanten in de rui. De overwintering van Adrien de Gerlache. Moderne poolreizigers aan de slag. Prions en Kaapse duiven. Race tussen Scott en Amundsen. Dolfijnen voor de boeg. Antarctica heeft ons nodig.