SpitsbergenDownload je gratis e-book

De spitse bergen van Svalbard

Op verkenning in Longyearbyen. Was Barentsz de eerste? Het verschil tussen Spitsbergen en Svalbard. Beloega-alarm. Queeste naar de noordpool. Opgeven is voor Amundsen geen optie. Zeppelins boven Ny-Ålesund. Jacht op de Groenlandse walvis. Veilige haven in Magdalenefjorden. Graven zonder bloemen of tranen.

81° 34’ Noord

Traankokerijen in Smeerenburgfjorden. Gletsjer in ondiep water. Klim naar de Zeeuwsche Uytkyk. Geen geluk voor Andrée. Walrussen op Moffen. De rand van het poolijs. Pinguïns in de Arctis? Het exploot van Nansen. Gewone vinvis en dwergvinvis. Het grootste roofdier op aarde. Klimaatopwarming is niet alleen mensenwerk. Zorgen in Sorgfjorden. Paradijs voor geologen.

Een vogelklif om van te duizelen

Walvisjagers op open zee. Platbergen in een steenwoestijn. Een prachtig staaltje van natuurlijke evolutie. Stilte op de ijskap. Poolpapaver en zuiltjessteenbreek, kleppers van de Arctis. Baardrob ruikt onraad. Kortbekzeekoeten heersen over Alkefjellet. Walrussen in de mist. Surgende gletsjers. Een gletsjerfront van Brugge tot Maaseik.

De ijsbeer staat op zijn strepen

Pixelijsberen in de Freemansundet. Weelderige vegetatie, met dank aan de drieteenmeeuwen. Poolvos haalt zijn slag thuis. Een gesloten voedselketen. Spectaculaire verrassing op Gnålodden. Bezoek uit de Oostkustpolders. Gletsjers te kust en te keur. Macaber openluchtkerkhof. Herkomst van het svalbardrendier. Rendierjagers in Rekem. Biddende noordse sterns.