ArmeniëDownload je gratis e-book

Het begon allemaal in Chalcedon

Kloosters met vestingmuren en torens. Fragiele fresco’s trotseren de eeuwen. Haarkloverij over Zijn godmenselijke natuur. En wat met de Heilige Geest? Vesalius in snelheid gepakt. Een te mijden broederpaar. Het paradijs, althans volgens Gorki.

Verlichter in een donkere put

Als met een naald in steen uitgesneden. Sjeik renoveert kerk. Had Jezus vlechten? Chatsjkars zoveel je wil. Geestrijk onthaal bij de karavanserai. Oudste schoen, oudste tapijt. Een trap met ingebouwde filosofie. Dertien jaar in de put. De Ararat dichtbij, en toch veraf.

De pijn van een natie

Een erfenis van tienduizend jaar. Roze stad, stad van de liefde. Juweeltjes op papier. De weemoed van de doedoek. Niet zomaar een speer. Een heidense tempel. Een vat voor Jeltsin. Het ondenkbare herdacht. Alle sporen gewist. De wraak van Nemesis.

De nederlaag die de redding bracht

Het Armeense Vaticaan. Het botert niet tussen de katholikoi. Krakeel tussen vulkanen. Van klassieke basiliek naar Armeense kerk. Kappers van toen. Veldslag verloren, christenheid gered. Geen marmer in Marmashen.

Georgië

Kerstkind tussen kalasjnikovs

Grotklooster als een stad zo groot. Een flinke madam, die koning. Kunst uit koergans. Bronwater met een smaakje. De martelaren van Motsameta. Net niet de Sixtijnse kapel. Renaissance avant la lettre. Miljoenen doden onbesproken. Prikkeldraad rukt op. Geen chateau zonder wijn.

Nieuwe wijn in oude vaten

Perzen zonder mededogen. Nino’s bekeringswerk. Een soetsjoesj is geen tsjoertsjchela. De aristocraat die rebel werd. Imposante citadel. Achtduizend jaar wijnbouw. De kvevri verliest terrein. Klooster tussen de wijngaarden. Academie met faam. De braindrain van Georgië.

De heiligste plek van Georgië

Pijnlijke herinneringen te kust en te keur. Vijfduizend jaar goudsmeedkunst. Anatomie van de repressie. Soennieten en sjiieten onder één dak. Goddelijke zeefdruk. Vijf kerken in één. Het begon allemaal in Dzjvari. Pilaar op zoek naar kleed. Kluizenaar in de rotswand.