IndiaDownload je gratis e-book

Een staatsgevaarlijke monnik

Audiëntie bij de dalai lama. Een eenvoudige boeddhistische monnik. Achter de Smiling buddha gaat kernbom schuil. Vergankelijkheid is de essentie. De furie van de Rode Gardes. Een cobra als beschermheer. Shiva’s haarlokken. De vallei van de goden.

Jeepable only

Rurale eenvoud. Wat Noach deed, kan Manu ook. Kolonel met twee hoeden. Kleine duimpje van vierduizend meter. Spekgladde keien, steigerende trucks. De zonnige kant van de regenschaduw. Gletsjer op retour. De eigenzinnigheid van het winters isolement. Alleen snelheid en brute kracht brengen soelaas.

Waar de goden leven

Kipling achterna. De Mont Saint-Michel van Spiti, de Saint-Patrick van Tibet, de Luther van het boeddhisme. Mongolen dulden geen tegenspraak. Het hoogste dorp ter wereld? Duizend kaarsjes voor het klooster. Scheer nooit een pashmina. De zwaartekracht opgeheven. Geen craquelé op de heilige doeken.

Boven de vijfduizend meter

Geen alternatief voor de Leh-Manali Highway. Bergriviertjes en modderstromen, een dode ezel en een gebroken stuur. Met beitel en hamer de rots te lijf. Op de Gata Loops spookt het. Nomaden op 4 750 m. De tweede hoogste pas ter wereld? Bergwoestijn op de oevers van de Indus.

Festival van de Heilige Dansen

Grote drukte rond de gompa. De beschermheer is een dame. Fabelachtige peraks. De griezelkamer van de gompa. Subtiele pantomimes van groteske bewegingen en pirouettes in slow motion. Huiveringwekkende dharmapala’s verjagen boze geesten. Er mag ook eens gelachen worden.